Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) vyjadruje nesúhlas s konsolidačným balíčkom v zdravotníctve, ktorý prijala Národná rada SR. Podľa prezidenta ANS Mariána Petka tieto opatrenia výrazne znižujú konkurencieschopnosť slovenského zdravotníctva s okolitými krajinami v oblasti mzdového ohodnotenia lekárov a sestier.

„Zdravotníci na Slovensku už dnes čelia neľahkým podmienkam, a prijaté opatrenia im ešte viac sťažujú situáciu. Ak sa naplní hrozba lekárskych odborárov a komory sestier, že prestanú slúžiť pohotovostné služby nad rámec Zákonníka práce, nemocnice nebudú schopné tieto služby zabezpečiť. Preto je nevyhnutné, aby vláda začala rokovať a hľadala kompromisné riešenie,“ uviedol prezident ANS Marián Petko.

Asociácia upozorňuje aj na riziko ďalšieho prehlbovania investičného dlhu v zdravotníctve v dôsledku znižovania zdrojov v sektore. „Sme pripravení zúčastniť sa diskusie o zvyšovaní efektivity a kvality zdravotnej starostlivosti, ale nie prostredníctvom neustáleho škrtania zdrojov. Je potrebné efektívne nastavovať zdravotný systém, aby sme dosiahli skutočné zlepšenie pre pacientov aj zdravotníkov,“ dodal Petko.

Asociácia nemocníc Slovenska vyzýva pána prezidenta SR, aby tento návrh zákona nepodpísal bez riadnej diskusie so sektorom. Zároveň vyzývame vládu, aby pristúpila k rokovaniam s relevantnými zdravotníckymi organizáciami a našla riešenie, ktoré umožní stabilizáciu systému a zaistí kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov na Slovensku.