Systém zdravotníctva je potrebné dofinancovať v sume 250 miliónov až 300 miliónov eur a to ešte do konca roka 2024.

Potvrdili to prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko a viceprezident Igor Pramuk na dnešnom rokovaní zdravotníckej sekcie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. V opačnom prípade to pocítia pacienti aj zdravotnícki zamestnanci.

Finančná situácia v zdravotníctve nie je dobrá. Všetky tri zdravotné poisťovne deklarujú, že ku koncu roka budú mať stratu, Všeobecná zdravotná poisťovňa musí najnovšie vypracovať ozdravný plán, čo znamená šetrenie. Štát namiesto toho, aby sektor dofinancoval, tlačí na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti k ďalšiemu uťahovaniu opaskov.

ANS už v novembri 2023 upozorňovala, že v zdravotníctve bude chýbať 250 miliónov eur. „Náš odhad bol pomerne presný, dnes nám chýba 250 miliónov až 300 miliónov eur. Chcem sa poďakovať zdravotným poisťovniam, že s nami uzatvorili zmluvy a dočasne tým zabezpečili poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dnešnom rozsahu a sociálny zmier. Samozrejme všetci sme vychádzali z prísľubu, že systém bude v roku 2024 dofinancovaný. Zrazu sa dozvedáme, že máme šetriť,“ vyhlásil prezident Marián Petko.

Členovia Asociácie nemocníc Slovenska majú platné zmluvy s VšZP do konca októbra, so súkromnými zdravotnými poisťovňami do konca roka. „My sme pripravení rokovať o tom, kde sú možné rezervy, no nie na zmluvách so zdravotnými poisťovňami. Šetrenie sa musí týkať všetkých segmentov zdravotníctva. Ten, kto má kľúče od miešačky, je ministerstvo financií, kde je potrebné zabezpečiť, aby bola zdravotná starostlivosť funkčná aspoň tak ako doteraz. Šetrenie na poskytovateľoch znamená presný opak,“ dodal M. Petko.

Asociácia nemocníc Slovenska má už pripravený zoznam bodov, ktoré budú nasledovať, ak k dofinancovaniu nedôjde.

Viceprezident ANS Igor Pramuk upozornil, že susedné Česko má po prepočte na rovnaký počet obyvateľov v systéme zdravotníctva až o miliardu eur navyše. „My na Slovensku z toho, čo sme nedostali, máme ešte ušetriť. Takto sa nielenže nepribližujeme k našim susedom, ale sa vzďaľujeme z priestoru strednej Európy,“ upozornil I. Pramuk.